» » Forex Piyasasında Kazandıran Stratejiler


* Trader, risk kontrolünü bilmeli ve bütün sermayesini aynı pozisyona yatırmamalıdır.

* Piyasayla ilgili çeşitli görüşler bulunduğunda ve anlamadığın şeyler olduğunda piyasadan çekilip beklemek iyidir.

* Kardayken beklemek zarardayken çabuk çıkabilmek önemli bir disiplindir. Birçok yatırımcı bunun tam tersini yapmaktadır.

* Trader yalnızca kendi sistemlerine ve bilgilerine güvenir. Tüyolarla ve dedikodularla hareket etmez.

* Trader bir pozisyona girmeden önce tüm göstergeler aynı yönü ve sinyali vermelidir.

* Trader kendi işine yoğunlaşmalı, disiplinli olmalı baskı ve zorluk altında bile mantığını ve soğukkanlılığını korumalıdır.

* Doğru pozisyona girebilecek kadar sabırlı olmalıdır. Ne olursa olsun boyunu aşacak pozisyonlara kolay kazanç uğruna girmemelidir.

* Pozisyon almadan önce zararına stop ve karı takip eden stop(İz süren(Trailing)) noktaları iyi belirlenmelidir. Yoksa yükseliş başladığında yarısında stoplanabilirsiniz. Düşüş başladığında ise uzak stop noktasındaysanız kaybınız yüksek olabilir.

* Anlaşılmaz ve dengesiz bir biçimde kaybetmeye başladıysanız geri çekilmenim zamanıdır. Hemen pozisyon terk edilmelidir. Yani işler yolunda gitmiyorsa şans fazla zorlanmamalıdır. Sermayeyi tüketmemek lazımdır çünkü iyi fırsatlar ele geçtiğinde pozisyon açacak sermaye kalmayabilir, kalsa bile düşük miktarlı olacağından getirisi de düşük olur.

* Piyasada her an umulmadık ve imkânsız görünen şeyler olabilir. Bu yüzden dar bir çerçeve içinde sınırlı kalınmadan düşünülmeli, her türlü ihtimal göz önüne alınmalıdır.

* Trader fiyat hareketlerinin arkasında spekülatif nedenler olup olmadığını iyi gözlemlemelidir. Spekülatif hareketler yoksa teknik kırılma ve sinyallerin bir önemi vardır.

* Trader başarılarından değil başarısızlıklarından ders almalıdır. Piyasaya karşı savunmamızı her zaman sağlam tutmamız gerekir. Yani her zaman temkinli olunmalıdır.

* Duygusal davranılmamalıdır. Yapılan hata, çökmeye ve umutsuzluğa neden olmamalı, tekrar çalışıp gelecek pozisyonlar planlanmalıdır.

* Ne kazanabileceğimizden çok ne kaybedebileceğimiz üzerinde yoğunlaşmalıyız. Güçlü bir savunma, ani ve sürpriz bir saldırıyı beraberinde getirir.

* Trader sabit fikirli ve piyasanın yönü hakkında taraf olmamalı, görüşüne sıkı sıkıya bağlanmamalı, piyasa şartlarına göre ve değişikliklere göre esnek olabilmelidir.

* Gerektiğinde 180 derecelik bir esneklik gösterip zarar edebileceği bir pozisyondan yüksek kar sağlayabileceği bir pozisyona geçiş yapabilmelidir.

* Bir pozisyon aldığında karşınızdaki kişinin neden size döviz sattığını veya sizden aldığını düşünün. Çünkü kimse aleyhine işlem yapmak istemez. Karşınızdakinin davranış biçimini ve mantığını kavrarsanız daha az hata yaparsınız.

* Girilen pozisyon küçük olursa getirisi de küçük olur. Çok büyükse hızlı hareket imkânı vermez, hata yapılınca kaybı büyük olur. Bu nedenle girilecek pozisyonun dengesi iyi hesaplanmalıdır.

* Trader kararlılığı ve esnekliği aynı anda dengeleyebilmelidir. Pozisyona girmeden önce hedefini belirlemelidir. Trend takip edilerek değişiklik olduğunda çıkış yöntemi belirlenirse karda oturma oranı o kadar yüksek olur.

* Olur, olmaz sırf işlem yapmak amacıyla pozisyon açılmamalıdır. Sabırla bekleyip uygun pozisyonlara sistem dâhilinde girilmelidir. Asıl kazançlar böyle elde edilir. Doğru işlemi beklemek önemlidir.

* Kullanılan sistemler ve kurallar artık işe yaramıyor ve piyasayla çelişiyorsa, esnek davranan test edilmiş yeni sistem geliştirilmelidir.

* Girilen pozisyon istenildiği şekilde gitmiyorsa zarar göze alınıp pozisyon terk edilmelidir. Böylece daha büyük zararlardan korunulmuş olunur. Ama pozisyon istenilen yönde kararlı bir şekilde gidiyorsa aynı yöne ilave pozisyon açılabilir.

* Fiyatlar düştü diye alım yapmak veya çok çıktı diye satım yapmak yerine belli göstergelerini ve trendlerini kırmış fiyat hareketlerine girmek olumlu olur. Çünkü düşmüş olan daha da düşebilirken. Çıkmış olan fiyat daha da yükselebilir. Kimse tam dipten alıp tam tepeden satamaz.

* Pozisyona girmeden önce alım veya satım nedenleri bir yere yazılırsa iyi olur. Aynı şekilde pozisyondan çıkma nedeni de yazılmalıdır. Böylece nerede hata yapıldığı bulunabilir.

* Eğer piyasanın hızlı bir şekilde aşağı veya yukarı yönde bir hareket yapacağını düşünüyorsanız limit emir verip daha ucuz alıp, daha pahalı satmanın hesabını yapmayın. Patlama olduğu zaman geç kalabilirsiniz. Bu durumda piyasa emri vermek daha iyidir.

* Pozisyona girdiğiniz ilk andan beri kar etmeye başladıysanız bu iyi yolda olduğunuzun ve iyi kazancın habercisidir.

* Kaybettikten sonra tekrar kaybı telefi etmek için işlemler yaparsanız daha büyük kayıplarla karşılaşabilirsiniz. Durup sakinleşmeli nerde hata yaptığınızı bulmalı, yeni ve uygun pozisyonu beklemelisiniz. Aynı şekilde, büyük kazançlar sonrası da dinlenmeli ve kazancı hazmetmelisiniz.

* Realize edilmemiş yani cebe alınmamış kar sizin değildir. Bu nedenle zamanı geldiğinizde karınızı alın.

* Piyasanın dibe vurmuş olması hemen yükseleceği anlamına gelmez. Bu nedenle yükselişi başlatacak olayların gelişmesini beklemek yararlıdır.

* Güne başlarken sistemlerinizi ve trade kurallarınızı, gün bittiğinde yaptığınız işlemleri gözden geçirmeniz yararlı olur.

* Traderin oturmuş dengeli bir kişisel hayatı, pozitif tutumu ve yüksek motivasyonu olması, çelişkilerden uzak durması, sonuçları ve sorumluluğunu kabullenebilmesi gerekir.

* Pozisyona girmeden önce ev ödevi yapar gibi çalışılmalıdır. Alçak gönüllü ve temkinli olunmalıdır, asla kendinizi büyük görmeyin, sınırlar koyun, boyunuzu aşmayın. Fırsat gelene kadar bekleyin, pozisyona ne zaman girip ne zaman çıkacağınızı hesaplayın. Hazırladığınız stratejiler piyasanın durumuna göre esnek olmalıdır. Kar elde edildiğinde dikkatli olunmalıdır. Çünkü sermaye büyüdükçe kontrolü zorlaşır, kendine aşırı güven disiplinin terk edilmesine neden olabilir.

About ibrahim kayadibi

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply